Search This Blog

Tuesday, June 29, 2010

AsAm ReBuS MaK..

BaHan - BaHaN
3 ekor ikan kembung
2 keping asam keping
1 biji bwg merang - dikisar
5 biji cili merah - dikisar
2 biji tomato
sedikit ikan bilis ditumbuk
beberapa helai daun kesum
garam secukupnyer

CaRa MeMaSaK
1. Panaskan air. Masukkan kesemua bahan. Biarkan sehingga mendidih.
2. Masukkan ikan, tomato dan garam.
Boleh makan dah. Ringkas dan senang jer. Try la.

SuP IkAn MeRah AbAh SuKa..

BaHaN - BaHaN

1 ekor ikan merah
1 inci halia - di kisar
1 biji bwg merah - kisar
1 biji bwg putih - di kisar
2 keping asam keping
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji sup bunjut
3 mangkok air
2 biji tomato (potong 4)
1 tangkai daun sup n daun bawang
garam secukupnyer

CaRa MeMaSaK
1. Panaskan minyak sedikit sajer. Tumiskan bahan dikisar tadi (kalo tumbuk ngn lesung lagi sedap) sehingga naik bau.
2. Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang serta sup bunjut.
3. Masukkan air dan asam keping. Biar mendidih masukkan ikan.
4 Kemudian masukkan garam dan tomato.
Taburkan daun sup n daun bawang untuk dihidangkan. 

IkAn SiAkAp KuKuS ChOeK HaLia

BaHaN - BaHaN

1 ekor ikan siakap
1 biji bawang merah (potong bulat)
2 inci halia (potong mayang halus)
2 sudu besar taucu
1 btg carrot
2 biji limau nipis
1 tangkai daun sup n daun bawang
2 biji tomato (potong 4 @ 6)
5 biji cili padi ( di ketuk)
1 btg serai ( hiris nipis)

CaRa MeMaSaK
1. Panaskan pengukus.
2. Letakkan ikan siakap yang telah siap di siang ke dalam piring lebar yang muat untk di masukan ke dalam pengukus.
3. Lumurkan ikan siakap dengan taucu.
4. Taburkan segala bahan - bahan lain tadi ke atas ikan. perahkan limau keserata ikan.
5. Masak ikan dalam 20 minit. Kalo ikan tu besar sangat biar lama sikit, nanti dalamnyer x masak pulak.
Nyum2 dh blh makan...