Search This Blog

Monday, June 21, 2010

SuP TaUhU JePuN

Bahan - bahan
5 biji tauhu jepun di goreng dahulu n diketepikan
3 ketul ayam hiris kecil
2 biji bwg merah
2 biji bwg putih
1 btg lobak merah
1 ikat ank sawi / kailan
1 biji telur
1 1/2 sudu tepung jagung
1 tangkai daun sup/ daun bwg
garam, dan serbuk lada hitam secukupnyer

 CaRa MeMaSaK
1. Tumis kan bwg merah dan bwg putih dengan hanya sedikit minyak.
2. Kemudian masukkan ayam tadi.
3. Masukkan air satu mangkok.
4. Setelah mendidih, masukkan lobak merah.
5. Kemudian pecahkan telur ke dalam nyer. Kacau dan masukkan tepung jagung, garam, serta serbuk lada hitam.
6. Akhirnya masukkan tauhu jepun, ank sawi dan taburkan daun sup. 

KePaH gOrEnG bErCiLi...

1 kg kepah - direbus sebentar
1 ulas bwg putih yg besar-diketuk
1 inci halia-di hiris
10 sudu besar cili kering-diblend
2 batang serai-dihiris
6 biji cili api-diketuk
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
gula
garam secukupnyer
perahan limau nipis
minyak utk menumis

CaRa MeMaSaK..
1. Tumiskan bahan diketuk dan hiris tadi sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kering yang dikisar sehingga agak garing.
3. Masukkan semua jenis sos, garam, perahan limau dan gula
4. Kemudian masukkan kepah. Kacau rata dan sedia utk dihidang kan utk family tersayang.

DaGinG mAsAk LaDa HiTaM...

1/2 kilo daging - direbus dan di hiris
2 biji bwg merah - potong bulat
3 biji bwg putih
satu cawan sup ayam - kaki ayam direbus pun boleh
2sudu cili kering - di blend
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram2.
1 sudu kecil serbuk lada hitam
50gm daun bawang
1 btg lobak merah
20gm cili merah
20gm cili benggala hijau
minyak utk menumis


CaRa MeMaSaK...
1. Panaskan minyak dan tumiskan bwg putihterlebih dahulu sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan cili yang sudah dikisar. Tumiskan sehingga agak garing.
3. Seterusnya masukkan sos lada hitam dan sos tiram.
4. Seterusnya masukkan lobak merah dan daging yang telah direbus tadi.
5. Kemudian masukkan sup ayam. Gaul rata sehingga kuah agk kering atau pekat.
6. Akhir sekali , masukkan cili benggala hijau dan cili merah dan bwg merah. Taburkan serbuk lada hitam dan daun merah.